Do dřeva vyryté: MS

Milý čtenáři,
více než umělecké dílo držíš v rukou výpověď o životě mladého autora. S trochou nadsázky, jež je této sbírce tolik blízká, držíš v rukou celý, na dřeň odhalený život básníkův, neboť dílo obsahuje výběr z jedenácti let mé tvorby (2007-2017) a tedy ji zachycuje téměř kompletní.
Ano, můžeš namítnout, že kvalita je kolísavá. I já věřím, že kolísá, neboť neobsahuje-li sbírka vůbec nic kvalitního, asi neměla být nikdy uspořádána, natož ti předvedena. Samozřejmě, že velikosti klasiků literatury nikterak nedosahuje, a to i přesto, že si půjčuje několik celých veršů Magora Jirouse a Karla Hynka Máchy, či název díla Egona Bondyho.
V nekvalitě však spatřuji kouzlo této sbírky. Bez nekvality by nebylo možné představit tak výrazně vrcholy a pády autorova prožívání, ani vývoj autorovy tvorby. Dílo by se zploštilo a nejspíše by na sebe jednotlivé básně nijak smysluplně nenavazovaly, neboť i tematicky by se značně roztříštilo. Spojovalo by je poté jen ono „Do dřeva vyryté“ jméno autorovo.
Takto je dílo sice plné klišé – viz již výmluvné členění do sekcí věnovaných dívkám (celkem čtyřem), smrti, neveselé náladě a čemusi nevážnému – ale samotného mě baví. Jsem si však vědomý toho, že ty, milý čtenáři, často nemáš možnost odhalit pozadí jednotlivých básní a i význam jim několikrát možná přisoudíš značně jiný než zamýšlený.
Věz, že v této sbírce obsažené básně často žádný význam nemají a vznikly jen pro lepší autorův spánek. Proto si nad nimi nelámej hlavu a vychutnej si je, jak jen je to možné. Snad jsi příznivcem hořké chuti.
Autor